Kommande FRIM-evenemang:

22 sept kl.19.00
Bandhagen Art Studio

(T-bana Bandhagen, gå höger 50 meter, bredvid sushin, en trappa upp)
 
Duo PantoMorf meets AMM

Medverkande:

Palle Dahlstedt, Per Anders Nilsson, Edwin Prévost, John Tilbury

Duo pantoMorf möter AMM. duo pantoMorf består av Palle Dahlstedt och
Per Anders Nilsson som spelar elektroniska instrument.
Under denna turné kommer de att framträda som kvartett tillsammans med
två engelska improvisationsmusiker, nämligen Eddie Prévost, slagverk, och
John Tilbury, piano, båda medlemmar i legendariska improvisationsgruppen AMM
som startade redan i mitten av 60-talet. Prévost är an av AMMs grundare och är
också författare till flera böcker om improvisation.
Tilbury betraktas som en ledande tolkare av samtida pianomusik,
i synnerhet angloamerikansk såsom Cage, Feldman, och Cardew.
Tilbury har också författat en biografi om Carnelius Cardew.

duo pantoMorf har utvecklat elektroniksa musikinstrument som erbjuder i stort
sett samma frihet som akustiska instrument och är baserade på följande princip:
om vi släpper händerna från instrumentet blir det tyst. Varje ljudande gest motsvaras
av en motsvarande fysisk gest vilket ger en dynamik och komplexitet som korrelerar 
till musikernas ansträngning.

Entré 80kr / medlemmar & studenter 60kr


20 maj Cafe Hängmattan

Klubb Spontan presenterar Älskare och Vänner

En hyllning till vår och sommar där allt som räknas är kärlek och vänskap!

Älskare
Fredrik Ljungkvist - träblås
Lina Nyberg - röst

Vänner
Ebba Rubensson - tenorsaxofon
Sasha Marko - slagverk

Öppnar 18.30 musik 19.00

30/set
Mat & servering, men bara kontanter!

Varmt välkomna!


25 maj Musikvalvet BaggenFRI IMPROVISATIONSMUSIK I MEDELTIDA KÄLLARVALV
Den 25 maj kl 19.30 avslutar Föreningen för fri improviserad musik, FRIM, vårsäsongen på Musikvalvet Baggen i Gamla stan.
Spelar gör Chris Abrahams (AUS), pianist i legendariska The Necks och Kai Fagaschinski (D), klarinetten i The Magic ID och The International Nothing. Här förenade som The Dogmatics. --- Kvällens andra band är svensk-engelska Silence Blossoms som här avslutar en liten
Sverigeturné inför skivsläpp senare i sommar.The Dogmatics
Chris Abrahams – piano
Kai Fagascinski – klarinett
Tät improvisationsmusik där harmoni och dissonans möts i ljuv symbios. Abrahams och Fagaschinskis förtätade dialoger trollbinder.
Silence Blossoms 
Sam Andreae – kompositioner, tenorsaxofon, röst, gitarr och elektronik
Gus Loxbo – kontrabas, gitarr, röst och såg
Hanna Olivegren – röst och synthesizer
I Silence Blossoms hypnotiska improvisationsmusik hörs influenser från så vitt skilda artister som Leonard Cohen, Evan Parker, David Sylvian och Otomo Yoshihide. Trions starka melodier och poetiska texter uttrycker såväl smärta och vrede som glädje och ljus.Biljetter 80/60, servering
VARMT VÄLKOMNA!31 maj Cafe Hängmattan

Klubb Spontan

Madeleine Jonsson Gille har nyligen släppt skivan Sjökort: Fem Öar och navigerar runt Sverige med sin musik.
Johan Arrias & Niklas Korsell går till botten med samspelet!

Madeleine Jonsson Gille - röst
Vilhelm Bromander - bas

Johan Arrias - träblås
Niklas Korsell - slagverk

Öppnar 19.00 musik 19.30

30/set
Mat & servering, men bara kontanter!

Varmt välkomna!

 

Om FRIM
FRIM arrangerar konserter med improvisationsmusik i Stockholm. Föreningen är öppen för alla som vilja främja den improviserade musiken. FRIM har c:a 60 medlemmar varav de allra flesta själva är utövande musiker. Verksamheten präglas av improviserade konserter med både internationella musiker och musiker från Stockholm. Under 2006 framträdde musiker från 10 olika länder i FRIMs arrangemang. Även workshops och seminarier anordnas ibland av föreningen. FRIM har ekonomiskt stöd från Stockholms stad och Kulturrådet.

In english

Kontakt:
FRIMmusic(at)gmail.com

Bli medlem i FRIM!
Sätt in 100 kr per kalenderår på pg 96 20 89-9

Skriv din adress, epostadress och gärna telefonnummer på talongen. Då får du kontinuerliginformation om (och ibland rabatt på) våra konserter och deltar i främjandet av denimproviserade musiken. Medlemskap är alla berättigade till som stöder Frims syften: attfrämja improviserad musik. Även icke-musiker är välkomna.

Nyhetsbrev
Skriv in din e-mailadress och tryck "Skicka" så lägger vi till dig i vår lista för nyhetsutskick.


Historik
FRIM (föreningen fri improviserad musik) bildades redan 1976, men har avsomnat åtminstone två gånger. Stockholms scen för improviserad musik är inte stor, men imponerande livskraftig. Trots att denna musik inte har någon självklar konsertlokal, lever den ändå vidare på grund av musikerna själva. De är också dessa musiker som är kärnan i föreningen FRIM, som alltså vägrar att försvinna.

Efter det längsta uppehållet i föreningens 30-åriga historia hölls torsdagen den 19 november 1998 ett stormöte på Fylkingen i Stockholm, där ett tjugotal av de i och kring Stockholm aktiva improvisationsmusikerna deltog. Situationen och framtiden för improvisationsmusiken i Sverige togs upp och ganska snart nåddes ett samförstånd om följande punkter:

FRIM, som bildades 1976 och avsomnade ett tiotal år senare, skulle aktiveras igen. Under vilket namn var oklart, men till slut valdes att behålla det gamla. Improvisationsmusiker och även andra intresserade är välkomna som medlemmar.

FRIMs nya aktivitet startade med den stora festivalen SOUNDS -99 på Fylkingen för att mönstra aktiviteten hos den svenska improvisationsmusiken, och dokumentera denna i bok och cd, såsom SOUNDS-festivalen gjorde 1989 (i form av dubbel-lp på Blue Tower Records) SOUNDS -99 resulterade i en trippel-cd och kan beställas från Andra Böcker och Skivor. SOUNDS -99 följdes av SOUNDS 2000, SOUNDS 2001 och SOUNDS 2002. Redan ett halvår efter SOUNDS -99 genomfördes en tvådagars-festival under namnet VÅRFLOD -00, som återkom ären efter som VÅRFLOD -01 och VÅRFLOD -02.En konsertserie började våren -99 på Anagram Skivaffär, Tulegatan 33 i Stockholm. Under hösten -99 fortsatte den med ungefär en konsert per månad. Under våren -00 var aktiviteten på is, men på hösten kom den igång under namnet SUBTONES i Stampens källare. Våren -01 flyttade den under namnet IMPROBAR till Fylkingens foajé.

2003 arrangerade FRIM festivalen LJUD OCH OLJUD som en del i Stockholms jazzfestival. Under åren 2004-2007 har FRIM i huvudsak koncentrerat sig på en mer kontinuerlig verksamhet i form av konsertserier i olika lokaler, företrädesvis på Café Agúli, Fylkingen och Glenn Miller Café. Januari 2005 stod FRIM värd för den svenska halvan av den norsk-svenska festivalen ALL EARS som utspelades både i Oslo och Stockholm. I november 2006 anordnades tvådagarsfestivalen MOMENT på Fylkingen och i november 2007 ett något försenat 30-årsfirande på Kulturhuset i Stockholm. FRIM tog sedan åter upp Sounds 2009, och 2010 och 2011 bidrog FRIM till festivalen Sound of Stockholm. 2011 arrangerade man även French Connection, en festival med fokus på den franska improvisationsmusiken

Verksamheten präglas av improviserade konserter med både internationella musiker och musiker från Stockholm. Under 2006 framträdde musiker från 10 olika länder i FRIMs arrangemang. Även workshops och seminarier anordnas ibland av föreningen.

FRIM har ekonomiskt stöd från Stockholms stad och Kulturrådet.